Tour de France – Allez, Julian

Naštěstí (ovšem, tomu štěstíčku jsem šel hodně naproti) jsem měl možnost naživo vidět kousíček z toho velkého show zvaného Tour de France. Dne 7.7.2021 jel peloton v 11. etapě okolo našeho campu, ale abychom z toho měli větší zážitek, jeli jsme hned po snídani asi 15 km po trati, do táhlého kopce před Gordes asi na 40. km, mezi spurtérskou a vrchařskou prémií.

Už v té době, tzn. několik hodin před očekávaným průjezdem pelotonu, se po stranách silnice objevovaly karavany, auta, stolky a židle, na každé křižovatce policisté a technický personál se zábranami – úžasná organizace. Skvěle značená trať, prostě bomba.

Asi 2 hodiny před průjezdem začal jezdit doprovodný konvoj, některá auta byla hodně bizarní, z mnoha padaly různé reklamní předměty – klíčenky, čepice, lahve s vodou, dokonce i zelená trika s nápisem Škoda byla k vidění – kdybychom stáli o 100 m. níž, taky bych ho měl.

Pak se přiřítil balík, vepředu malá skupinka s Julianem v duhovém trikotu mistra světa, na konci balíku Cavendish v zeleném dresu, Tadeje jsem taky zahlédl, žlutá se nedá přehlédnout.

Tato etapa vejde do historie, protože už tak ikonický Mont Ventoux se jel hned dvakrát, jednou ze Saultu a podruhé z Bedoinu, cíl byl v Malaucene. V závěru zazářil Wout van Aert a já jsem si další den vyzkoušel taky výjezd na M.V. (jen jednou), ale z Malaucene a do Saultu jsem sjížděl.

Mont Ventoux

Mont Ventoux